Gouden regels voor je CV

Categorieën: Algemeen

Krijg je het ook benauwd bij het idee van een gedetailleerde omschrijving van je persoonlijkheid? Of vind je het lastig om je professionele skills overtuigend op papier te zetten? Terecht! Uit eye-tracking onderzoek blijkt dat recruiters slechts 6 seconden (!) naar je curriculum vitae kijken om te bepalen of je een geschikte kandidaat bent. Stop dus met het eindeloze verplaatsen van dat ene scheidingslijntje en besteed je tijd slim door deze inzichten!

F-patroon

Volgens Ladders, een leidende carrièrewebsite voor $100K+ careers, hebben de best presterende CV’s s een simpele lay-out met duidelijke koppen en een leesbaar lettertype. Veel recruiters geven de voorkeur aan een curriculum vitae met een F-patroon. Wat is dat? Het is een pagina waarbij een kolom aan de linkerzijde wordt geplaatst. Ook is er weinig tekst te vinden onderaan de pagina. Opvallen is nooit verkeerd maar houd het klassiek. Less is more.

Karakter

Je persoonlijk profiel kan al snel een saaie opsomming worden van professionele ervaring. Hoewel het belangrijk is om te laten zien wat je in huis hebt, is het ook interessant om je persoonlijke kant te laten zien. Zo wordt de afstand tussen jou en de lezer (in dit geval recruiter of werkgever) kleiner. Recruiters hebben een zwak voor een quote of mission statement aan de bovenkant van je pagina. Schroom dus niet om wat meer in detail te treden en maak een bredere profielschets van wie je bent.

Strategisch denken

Denk wel na over waar de lezer naar zoekt. Details zoals je bijbaantje als vakkenvuller op 17-jarige leeftijd klinken misschien leuk. Maar ze zijn niet echt relevant als je al een aantal jaar professionele ervaring hebt opgedaan en solliciteert voor een functie als adviseur. Lees je goed in en wees doelgericht. Je CV is hierdoor misschien wat korter, maar je hebt des te meer kans om relevante informatie te benadrukken. Maak hier vooral bovenaan de pagina ruimte voor.

Say cheese

Traditionele recruiters zullen misschien hard met hun hoofd schudden, maar onze experts raden je met klem aan om een foto op je CV te plaatsen. In deze moderne tijd verwachten mensen simpelweg je naam te kunnen koppelen aan een gezicht. Tuurlijk, het is even spannend of je tanden de ander aan staan maar alles beter dan lappen tekst. Daarnaast kan je voorkomen dat je potentiële werkgever naar je gaat speuren op social media.

Eerlijkheid duurt het langst

Het is slim om je sterke punten aan te dikken maar ga niet bluffen. Niets is zo beschamend als met je mond vol tanden staan op een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je kunt laten zien wat je hebt verkondigd aldus practice what you preach. Bespaar je potentiële werkgever en jezelf de tijd en bespreek alleen de waarheid.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat S-IMTAC voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op of kom langs voor een kop koffie!

Reageer

Auteur
S-IMTAC
Publicatie datum
10-2-2020 6:54
Deel dit artikel
S-IMTAC B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.